BLOG DIRIGIT A TOTES AQUELLES PERSONES AMB ESPERIT MONTSERRATI QUE VULGUIN ENDINSAR-SE A LA MONTANYA PER REALITZAR ALGUNA INTRÉPIDA ACTIVITAT DESITJANT COMPLEMENTAR UNA MICA LA SEVA INFORMACIÓ

L'ONFALS DE DELFOS

 Paviment de l'atri de Montserrat.

----------------------------------------------------


El terra de marbre blanc i negre va ser inspirat en el pis del capitoli de Roma (de Miquel Àngel) que al seu torn es va inspirar a l'onfals de Delfos.


L'ònfals significa melic i, segons la mitologia grega, seria la pedra deixada per Zeus al melic del món. L'historiador grec Pausanias (S.II) va deixar escrit que l'Ònfals és el símbol del centre còsmic on es crea la comunicació entre el món dels homes, el món dels morts i el dels déus.


L'ònfals de Delfos estava recobert amb imatges de gorgones, la més famosa d'aquestes criatures mitològiques és Medusa i com es pot observar al dibuix central del paviment de l'atri hi ha 4 grans meduses, veiem moltes al·lusions a animals marins, sobretot peixos.

Els més observadors notaran que el cercle sembla un zodíac circular.

A més, paraules com Verge i Peixos (Mare de Déu i peix) es troben a la mateixa distància que aquests signes al zodíac circular.


N'hi ha que diuen que els Benedictins són “els guardians de les entrades a l'infern” i molts ho interpreten com “els guardians dels portals a altres mons o portals dimensionals”.



Com sempre, hi ha una interpretació més “ortodoxa” del paviment de l'atri de la basílica.

El número 12 present a tot el disseny faria referència als 12 apòstols.

El cercle amb la creu podria fer al·lusió a la medalla benedictina i les “meduses” serien les 4 fonts del paradís.


Postal antiga de abans de possar el paviment.


L’atri de la Basílica és un dels llocs més visitats del Santuari de Montserrat. És l’espai que fa transició entre la plaça principal i l’Església. Per ell hi passen més del 90% de les persones que visiten Montserrat. Construït al segle XVIII, té una calidesa especial gràcies als esgrafiats de Josep Obiols que va fer als anys 40 de segle passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada