Si aneu per al vessant oriental de la muntanya de Montserrat, a la carretera que de Monistrol puja al monestir de Montserrat i prop del nou monestir de Sant Benet de Montserrat, us trobeu amb aquesta (avui dia) ruïnosa construcció : l'antic Hotel Colònia Puig .
"La sociedad «Colonia Puig» tiene el gusto, de participar a su numerosa y distinguida clientela, que acaba de adquirir la propiedad de la grandiosa finca denominada: «Masía de la Creu», lindante con la referida «Colonia Puig.
La ampliación que ha obtenido nuestra Colonia con motivo de esta nueva adquisición, permitirá dar toda clase de facilidades a las familias que deseen pasar un verano delicioso en la típica montaña Montserratina, alquilándolas pisos sin amueblar, por años y a precios sumamente económicos."
El 1910 un magnat català, el senyor Puig, compra els terrenys de la masia de la Creu per construir un hotel, inaugurat sobre el 1915 va ser destinat a tots els visitants que volien veure el monestir de Montserrat, s'oferien serveis de casaments, batejos i tot tipus d'esdeveniments, essent un hotel de luxe.
Quan esclata la guerra civil l'hotel es converteix en un hospital de sang, allotjant ferits del bàndol republicà, després de la guerra torna a usar-se com a hotel de luxe, a poc a poc va anar perdent fama fins que el 1990 es va abandonar.
La magnífica ubicació de l'hotel de tres plantes va atreure des del moment de la seva obertura no poc públic de l'alta societat que podia disposar d'una habitació des de 3,50 pessetes i de pensions a 15 pessetes. Per al trasllat dels clients, l'hotel disposava fins i tot d'una flota d'autocars Hispano Suiza.
Un negoci rodó que, amb l'esclat de la Guerra Civil, va desaparèixer. La seva posició estratègica va convertir les seves estades a l'hospital de sang dependent del Govern. Allí s'acollien militars republicans i civils - greument ferits com a conseqüència de les bombes alemanyes llançades pels avions Stukas - molts d'ells provinents de la propera localitat de Monistrol de Montserrat, arrasada a principis de 1939 pels bombardejos.
Alguns dels pacients, molts, morien allà i altres, amb més sort, sobrevivien a les ferides, com Alejandro Finisterre, poeta, inventor, editor i creador del futbolí, que va resultar ferit a Madrid i va ser traslladat a l'hotel per accelerar la seva recuperació per els problemes respiratoris que arrossegava.
Amant de l'esport, però greument afectat a les cames per les ferides de la guerra, observant a més que els nens ingressats no tenien res amb què jugar, el Sr. Finisterre es va aliar amb un fuster de Monistrol per crear, al mateix hotel, el primer futbolí espanyol
Avui dia llangueix en espera de la seva desaparició definitiva, moment en què, potser, també la seva història es perdi per sempre darrere seu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada