BLOG DIRIGIT A TOTES AQUELLES PERSONES AMB ESPERIT MONTSERRATI QUE VULGUIN ENDINSAR-SE A LA MONTANYA PER REALITZAR ALGUNA INTRÉPIDA ACTIVITAT DESITJANT COMPLEMENTAR UNA MICA LA SEVA INFORMACIÓ

LA VINYA NOVA I L'ANTIGA RESIDÈNCIA DELS MONJOS

L'any 1566 el Monestir de Montserrat va comprar terres al Bruc per plantar ceps i augmentar la producció de vi que treia d'una altra finca d'Esparreguera i que, des de llavors, seria coneguda com la Vinya Vella, per diferenciar-la d'aquesta altra, que fou anomenada la Vinya Nova.


La Vinya Nova va ser molt més que una simple explotació vitícola i aviat es va convertir en un important complex productiu que proporcionava queviures als religiosos, escolanets, ermitans i pelegrins del Monestir, i residencial, preparat per acollir els monjos durant llargues temporades.

Més tard a causa del seu clima benigne i assolellat va ser destinada com a lloc de descans per als monjos sobretot "grans", cosa que ara anomenaríem una residència geriàtrica.


Restes antiga residència monjos.

A nivell residencial, es van construir espais per als treballadors laics i els monjos que habitaven la granja, però també un conjunt d'estades monacals i religioses integrat per cuina, refectori, cel·les, biblioteca i capella



La finca va ser consagrada majoritàriament al cultiu dels ceps i les oliveres, mentre que els bancals propers a la casa van ser convertits en horts. Es van construir cups per aixafar el raïm i una tafona per moldre les olives.


Situada al Bruc, Collbato.

Actualment es cultiva les terres i funciona un restaurant

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada