BLOG DIRIGIT A TOTES AQUELLES PERSONES AMB ESPERIT MONTSERRATI QUE VULGUIN ENDINSAR-SE A LA MONTANYA PER REALITZAR ALGUNA INTRÉPIDA ACTIVITAT DESITJANT COMPLEMENTAR UNA MICA LA SEVA INFORMACIÓ

EL SEGREST DE LA MORENETA

 





El dia 10 del mes de juny del 2023 es compliran  78 anys de la col·locació de la primera imatge de la verge de Montserrat al cim del Cavall Bernat.
Aquesta primera imatge de pedra artificial, amb els anys es va anar deteriorant i es va tenir la idea de canviar-la per una metàl·lica que en teoría tindria que durar molt més.
Es va començar a recollir,metall d'alumini  procedent dels utensilis usats dels excursionistas: cantimplores, coberts, plats, carmanyoles, etc.,
amb la qual fondre una nova imatge.
Aquest és un post sobre el que esdevingué amb aquesta malmesa imatge...



El 21 d'octubre del 1956 va ser un gran dia per a l'excursionisme català. Milers d'excursionistes van pujar fins al monestir, on després d'una missa i unes paraules del Pare Abad la imatge va anar en processó pels camins de la muntanya fins al peu del Cavall. Allà una cordada formada per un membre de cada grup d'escalada dels diversos Clubs existents a Catalunya, van ajudar Jordi Panyella (Pany) a pujar-la a l'esquena fins al cim en una motxilla especial, facilitada pels germans Sanjust.

📷(Imatge extreta del noticiari NODO)



Uns 30 escaladors, encapçalats per Jordi Panyella "Pany", van pujar la imatge per la via normal.
Cal recordar que la imatge era una rèplica exacta de l'existent a l'abadia i pesava 30 quilos.





Imatge del pedestal sense la moreneta 


L'any 1986 uns desconeguts arrancàn la imatge i l'estimbàn muntanya avall. Els mateixos enviaren dos escrits anònims. El primer anunciant el seu "segrest" i demanant un rescat de 25 milions de pessetes. En el segon comunicaren la seva defenestració. La imatge va passar uns mesos perduda entre la vegetació fins que un grup la va localitzar i la va donar al museu "cavall bernat" de sant Cugat.( Encara que avui dia s'exhibeix al museu del Bruc )Els culpables no es van poder identificar mai.

📷Periódico de Catalunya,divendres,4 juliol,1986.



Imatge d'alumini de la verge a dalt del cavall bernat ,ja amb les mans amputades per actes vandàlics ,abans del segrest...
📷 




El 25 d'octubre de 1987 una nova imatge de la Moreneta va ser reposada al cim del Cavall, en una multitudinária festa organitzada pel Grup Cavall Bernat. L'escultura, feta per l'escalador Jordi alvarez,amb acer de 40 mm i una protecció de zenc pesa 350 kilos, va ser transportada amb helicópter.



En aquestes fotografies es poden apreciar les tres morenetes que han estat al cim del cavall bernat de Montserrat.
1-pedra artificial (1945) 
2-alumini (1965) 
3-es l'actual i és de ferro (1987)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada