BLOG DIRIGIT A TOTES AQUELLES PERSONES AMB ESPERIT MONTSERRATI QUE VULGUIN ENDINSAR-SE A LA MONTANYA PER REALITZAR ALGUNA INTRÉPIDA ACTIVITAT DESITJANT COMPLEMENTAR UNA MICA LA SEVA INFORMACIÓ

CRONOLOGÍA




ABANS DE CRIST 

Anys

9000. La plana que envolta Montserrat,probablemen les coves de la muntanya,són habitadas. 

4500. Els habitants de la Cova Gran fan cerámica  ornamentada, usant petxines com a eina incisiva.

2500. Els habitants de la part baixa de la muntanya de Montserrat,de tipus racial "mediterrani grácil", demostren amb els sepulcres la seva estructurada preocupació pel traspás a la ultratomba.  

750.La penya montserratina de SantJoan serveix de punt d'orientació als observadors d'un santuari luni-solar establert a la veina serra de l'Obac.                       

700.Clans procedents,de l'interior d'Europa, lluyanament germánics, fan entrada al territori    montserratí, amb ells el costum de cremar els cadávers. 


DESPRÉS  DE CRIST

Anys


259.Grups de cristians -perseguits per les autoritats romanes_ habiten al territori que després de l'any l000 será anomenat Catalunya. 

313.El cristianisme esdevé religió oficial de l'imperi Romá.

431.Se celebra a Efes (Turquia) el tercer concili ecumenic de l'Església cristiana. A partir de llavors moltes esglésics comencen a ser erigides i dedicades a Maria, mare de Jesús, com a "Mare de Déu". 

715-726.Els arabs ocupen els territoris que van desde Tarragona fins a Narbona, passant per Montserrat.

801.El comtat de Barcelona -en territori del estava ubicat Montserrat- és alliberat pels francs del jou musulmá,i passa a dependre de l'Imperi de Carlemany.

816.Les regles de Sant Benet (monjos benedictins) s'implanten a tot el territori de l'imperi de Carlemany.

876.El comte de Barcelona Guifré el Pelós fa donació de la muntanya de Montserrat al monestir de Ripoll. 

880.Data llegendária de la trobada de la imatge de la Mare de Déu en una cova de la muntanya de Montserrat.

910. Es funda a Cluny (Borgonya, FranCa) una gran abadia benedictina, l'esperit de la qual inspirará més tard els fundadors de l'abadia de Santa Maria de Montserrat. 

945.Fundació del monestir de Santa Cecília. 

990.Un matrimoni de terratinents de noms germánics, Suni- geld i Sabors, habitants de Ia rodalia de Montserrat, fan una donació al monestir de Santa Cecília. 

1025.Fundació del monestir de Santa Maria de Montserrat per Oliba, abat de Ripoll. 

1027.El cant acompanya el culte a Montserrat (l'escolania de Montserrat és probablement l'escola de música més antiga d'Europa).

1028.El clergue Amat fa donació a Montserrat de dos llibres amb anotacions musicals. 

1033.Un eclipsi de sol terroitza Ia població europea. 

1070.Ripoll és incorporat al monestir de Sant Víctor de Marsella (Provenca) i, en consequéncia, Monserrat passa a dependre també de Marsella.

1240. El fill de Guerau, vescomte de Cabrera, fa una donació a Montserrat en compliment d'una prometenCa a la Mare de Déu de Montserrat.

1275. Alfons X el Savi, rei de Castella i de Lleó, s'interessa pels miracles que es conten de la marededéu entronitzada a Montserrat. Segle XIII. Trobadors provencals i pelegrins estenen la fama de miracles i altres prodigis succeíts a Montserrat. 

1343.Un bisbe del Llenguadoc declara que, per intercessió de la Verge de Montserrat, s'ha guarit d'una malaltia que el mantingué paralític al llit durant anys. 

1345.Habitants de la vila de Manresa declaren davant notari que han vist al cel una"misteriosa llum",que interpretaran com a provinent de Montserrat . 

1431.El papa Eugeni IV eximeix montserrat de tota dependencia de Ripoll i el declara subjecte normés a Roma. 

1472-1483.El cardenal Giuliano Della Rovere comanda Montserrat de Roma estant, amb el títol d'abat de Montserrat. Della Rowere esdevindra summee pontífex el 1503.

1475.L'escultor italia Di Martino esculpeix en marbre una imatge de la Verge de Montserrat per a l'església de la localitat italiana de Girgenti.

1476. Edificació del claustre gótic.

1493.El papa Alexandre VI annexiona Montserrat a la congregació de San Benito de Valladolid (Castella). 

1493. Bernat Boil, antic ermitá de Montserrat i acompanyant de Cristófor Colom en el segon viatge a les Amériques, dóna el nom del monestir catalá a una illa de les Antilles (actualment colónia anglesa). 

1499. Els tipografs alemanys J. Luschner i J. Rosembach comencen a imprimir llibres a la impremta própia del monestir. 

1522. El navarrés Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús (jesuites), pelegrina a Montserrat. . 

1523.Espantats per una epidémia de pesta, habitants de l'allunyada vila de Cervera peregrinen a Montserrat i dema- nen que els monjos hi facin cantar Los Set Goigs de la Mare de Déu.

1560.Es comenca a construir la basilica actual.

1592. S'acaba la construcció de la basílica.

1697. Els monjos benedictins de Saint-Germain-des-Prés, París, fan publicar el llibre Histoire de Nolre-Dame du Mont-serrat

1790. La biblioteca del monestir té prop de 8.500 volums, 158 incunables i 322 manuscrits.

1811-1812. Incendi i destrucció del monestir per l'exércit Napoleó.

1835. L'Estat espanyol clausura el monestir i el desposseeix de les seves propietats. 

1844.Reobertura del monestir. 

1858.S'inicia la reconstrucció del monestir.

1862 El monestir de Montserrat és unit a la congregació de Subiaco (província de Roma).  

1880.Mossen Jacint Verdaguer,el gran poeta de la RenaixenCa literario-patriótica catalana, escriu el Virolai, himne a la mare de Déu de Montserrat.

1881. El papa Lleó Xlll proclama la Mare de Déu de Montserrat patrona de Catalunya.

1882.Amb el suport de la Union des Banques Suisses i sota la direcció de l'enginyer suís Roman Abt, s'inicia la conscrucció d'un tren cremallera que permetrá pujar a la muntanya.

1900. En acabar l'any. prop de 30.000 visitants han pujat a montserrat.

1936-39. Guerra Civil espanyola. Milicians de la FAI (Federación Anarquista Ibérica) saquegen el monestir. 23 monjos son assassinats. 

1939.Els monjos recuperen el monestir. 

1942. S'inicia la construcció de la nova facana del monestir. 

1947. Concentració a Montserrat de més de 75.000 catalans de totes ies tendéncies. Primer intent de reconciliació -durant la dictadura franquista- dels dos bándols enfrontats durant la sagnant Guerra Civil espanyola, sota la protec- ció de l'Església, amb motiu de la festa d'entronització de Ia Mare de Déu de Montserrat.

1950.Creació del Patronat de la Muntanya de Montserrat.

1957. Es suprimit, per defectuós, el tren cremallera.

1963. El diari Le Monde de París reprodueix a tota plana unes declaracions sobre la manca de llibertats del poble catalá, fetes per I'abat Escarré, que provoquen una tempesta en el govern del general Franco. 

1965.L'abat Escarré és obligac a exiliar-se, passant a residir al monestir cle Viboldone, vora Milá. 

1968.Decés de l'abat Escarré.

1968.Acabament de la nova facana del Monestir.

1970.Vora 300 persones, entre artistes, escriptors, cineastes, membres de l'alta burgesia barcelonina i activistes anti- franquistes es reclouen a Montserrat, reclamant el respec- te als drets humans. El santuari és assetjat durant dos dies per la policia secreta de la dictadura militar, la policia armada i la guárdia civil (un altre cos armat de l'Estat espanyol).

1976.Inauguració del nou complexe de serveis de restauració amb gran capacitat per a pelegrins, a l'entrada del recinte del Santuari. 

1982. Visita del papa Joan Pau II al Monestir. Inauguració d'un nou museu de pintura catalana moderna en unes dependéncies de l'abadia. 

1986.Un incendi devora gran part dels boscos de Montserrat.El nombre de visitants, en acabar l'any, supera el milió i mig de persones.

1987.El Govern de la Generalitat de Catalunya declara la muntanya de Montserrat Parc Natural. 

1999. Entronització d'una imatge de la Mare de Déu de Montserrat a la catedral de Managua (Nicaragua). 

2000.Un colossal aiguat s'abat damunt Montserrat i part de la Catalunya central, i causa considerables destrosses al monestir.

El nombre de visitants anuals s'acosta als dos milions i mig.  

2003 inauguració de les noves instal laclons del cremallera.

2006.125é aniversari de la proclamació de la Mare de Déu de Montserrat com a patrona de Catalunya.

2021. El Monestir de Montserrat comença a recuperar lentament el pols després de mesos d'aïllament turístic, provocat pel Covid.

2025.Commemoració prevista del mil-lennari de la fundació del monestir de Santa Maria de Montserrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada