BLOG DIRIGIT A TOTES AQUELLES PERSONES AMB ESPERIT MONTSERRATI QUE VULGUIN ENDINSAR-SE A LA MONTANYA PER REALITZAR ALGUNA INTRÉPIDA ACTIVITAT DESITJANT COMPLEMENTAR UNA MICA LA SEVA INFORMACIÓ

LA CREU ESVÁSTICA DE MONTSERRAT

 

Quan Himmler va anar a Montserrat a la recerca del Sant Grial poc pensava que el Santuari comptava a les seves dependències amb una creu gammada amb què potser s'hauria sentit identificat, encara que el seu origen és molt més antic i, evidentment, el seu significat no té res a veure amb el nazisme. En realitat, es tracta d'un dels elements decoratius de la ceràmica de la col·lecció xipriota del museu.



Detall decoratiu d´una esvàstica d´una gerra xipriota del Museu de Montserrat Javier Uriach


La col·lecció xipriota forma part de l'antic Museu de l'Orient Bíblic que va fundar el pare Bonaventura Ubach per il·lustrar amb peces arqueològiques els diferents escenaris que recorren les Santes Escriptures. 



Un plat de la cultura xipriota del 950-850 aC amb decoració d'esvàstiques pertanyent a la col·lecció de Montserrat Javier Uriach


Evidentment, les esvàstiques, presents en plats i gerres elaborades en èpoques tan llunyanes com el primer mil·lenni abans de crist, criden l'atenció del visitant. No es sap si són un element original de Xipre o va arribar per influència de Mesopotàmia, on ja es troben al 4.000 aC”, la seva simbologia, així com la direcció de les seves astes, és variada, des de “la representació dels quatre vents, flors estilitzades o elements solars”.



Post realitzat a través d'un article al diari La Vanguardia per SILVIA COLOMÉ el 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada