BLOG DIRIGIT A TOTES AQUELLES PERSONES AMB ESPERIT MONTSERRATI QUE VULGUIN ENDINSAR-SE A LA MONTANYA PER REALITZAR ALGUNA INTRÉPIDA ACTIVITAT DESITJANT COMPLEMENTAR UNA MICA LA SEVA INFORMACIÓ

TURÓ DE SANT PAU VELL

 




Situats a l'aparcament de Can Massana prendrem el camí ample GR7.2 en direcció a la Roca Foradada.

Abans d'arribar al Coll de Guirló un corriol cap al Sud ens portará a les runes de Sant Pau Vell. Per pujar at Turó de Sant Pau Vell caldra seguir el corriol que puja direcció Nord cap al cim per la part posterior de Sant Pau Vell i aixi accedí al Castell de la Guàrdia (856 m), pujant al turó per una petita sendera identificada amb marques de pintura blava.




Vista de l'esglesia(abaix al fons)desde dalt el turó de la Guàrdia


El camí supera diversos graons de roca sense dificultat i arriba al cim en ferma pujada. Aquest turó és una magnifica talaia sobre el Bages, la muralla oest de la Regió d'Agulles i Coll de Can Massana;unes vistes espectaculars 360º.




Adalt del turó no trobareu res que es sembli a un castell, avui només queden algunes pedres de l'antiga fortalesa, documentada l'any 931.




Detall d'una paret feta amb "Opus Spicatum". Era un tipus de construcció utilitzada en temps romans i medievals. Feta amb maons i rajoles o pedra tallada posades en un patró en forma d'espina de peix. Es diu que aquesta paret possiblement pertany a l'antic Castell de la Guàrdia.



Es tracta d’una de les cinc fortificacions medievals que protegien la muntanya de Montserrat (i l’única de les quals en queda algun rastre). 



Sant Pau Vell és una església protegida com a bé cultural d'interès local. Va ser consagrada el 1084 i transformada al segle XIV. Arran de terra i al seu voltant queden vestigis de distribucions annexes. És molt primitiva però patí força modificacions al segle XIV. Començà essent capella del castell. Les cobertes estan pràcticament esfondrades. Al costat de llevant hi ha l'absis rectangular amb una finestra i dues més a la paret de ponent. A l'absis nord hi ha una finestra de doble esqueixada.



1 comentari: